Δραστηριότητες Εργαστηρίου

Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων έχει πλήθος ακαδημαϊκών σχέσεων με πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα της Ελλάδας και τους εξωτερικού. Επίσης, έχει στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη διάσωση της γλωσσικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο την προβολή των αποτελεσμάτων της έρευνας και τη δημοσιοποίηση των προϊόντων.
 
2014
Σεπτέμβριος
6ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Μορφολογικής Θεωρίας (MGDLT6)
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο του συνεδρίου.

 
2013
Μάρτιος
Ομιλία στη Διακίδειο Σχολή Λαού με θέμα την πόλη των Κυδωνιών (Αϊβαλί).
Σεπτέμβριος
Διοργάνωση Workshop με θέμα τη Γλωσσική Επαφή στις Ελληνικές Διαλέκτους στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας.

2012
Σεπτέμβριος
Συνδιοργάνωση του 5ου Συνεδρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων και Γλωσσολογικής Θεωρίας, στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου.
Δεκέμβριος
Ομιλία της Αγγελικής Ράλλη στον Τύρναβο στο πλαίσιο του Συνεδρίου Τζαρτζάνεια 2012 με θέμα τις Νεοελληνικές διαλέκτους. 

2011
Μάιος
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων του Πανεπιστημίου Πατρών και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Παράρτημα Ζακύνθου (Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς) σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Λενέτας Στράνη "Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε" (σχέδια Αριστείδη Πατσόγλου) στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα στις 20 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8.00 μ.μ.
Ιανουάριος
Η Καθ. Αγγελική Ράλλη παρουσίασε στην Διακίδειο Σχολή Λαού της Πάτρας το υλικό που έχει προκύψει από τα ερευνητικά προγράμματα για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Μικρασιατικής πόλης των Μοσχονησίων. Η ίδια ομιλία έλαβε χώρα και στην Εστία Νέας Σμύρνης.
 
2010
Οκτώβριος

1. Έκδοση και παρουσίαση θεατρικού έργου σε ζακυνθινή διάλεκτο.
Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων είχε την τιμή να εκδώσει το βιβλίο της ζακυνθινής ποιήτριας και συγγραφέως Λενέτας Στράνη, με τίτλο «Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε». Το έργο, που έχει συνταχθεί σε ζακυνθινό ιδίωμα, αποτελεί δώρο της κυρίας Στράνη προς τις ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου.
Η έκδοση του βιβλίου παρουσιάστηκε σε τελετή προς τιμήν της συγγραφέως στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ζακύνθου.
2. Παρουσίαση του ιδιώματος των Μεγάρων
Μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος «Από το γλωσσικό ιδίωμα της Παλαιάς Αθήνας στο γλωσσικό ιδίωμα των Μεγάρων», διοργανώθηκε ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μεγαρέων.
Ιούνιος
Αναγόρευση Paul Kiparsky σε Επίτιμο Διδάκτορα
Η ειδίκευση Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας και το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων του Πανεπιστημίου Πατρών είχαν την τιμή να απονείμουν τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στον Καθηγητή Γλωσσολογίας Paul Kiparsky (Stanford University).

2009
Σεπτέμβριος
Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων, μαζί με αυτές άλλων πέντε Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Πατρών, προβλήθηκαν στη Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης.

2008
Νοέμβριος
Ομιλία Αγγελικής Ράλλης στην Διακίδειο Σχολή Λαού
Στις 26/11/2008, η καθηγήτρια Αγγελική Ράλλη μίλησε στην Διακίδειο Σχολή Λαού στην Πάτρα για τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων, για τις αποστολές συλλογής υλικού και για τη σημαντικότητα της διατήρησης της γλωσσικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γεγονός καλύφθηκε από τοπικό κανάλι της Πάτρας και τον τοπικό Τύπο.
Ιούνιος
Προβολή Αποτελεσμάτων τους Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Συγκριτική Γλωσσολογία και Γλωσσική Ποικιλία" (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) του Τμήματος Φιλολογίας.
Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος "Συγκριτική Γλωσσολογία και Γλωσσική Ποικιλία", διοργανώθηκε ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του και προβλήθηκαν οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου. Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία της η Καθ. Δ. Θεοφανοπούλου-Κοντού ως προσκεκλημένη ομιλήτρια.
Αναγόρευση Brian Joseph σε Επίτιμο Διδάκτορα
Η ειδίκευση Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας και το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων του Πανεπιστημίου Πατρών είχαν την τιμή να απονείμουν τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στον Καθηγητή Γλωσσολογίας Brian Joseph (The Ohio State University).
Μάρτιος
Παρουσία στο Forum Επιχειρησιακής Έρευνας της Πάτρας
Το Μάρτιο του 2008, στο ξενοδοχείο AΣΤΗΡ της Πάτρας, παρουσιάσθηκαν οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από ομιλία της καθηγήτριας Αγγελικής Ράλλη για τη σημασία της διάσωσης της γλωσσικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων
Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστημιούπολη Ρίου
Πάτρα 26504
Go to top